Skip to main content

Havana, Cuba – Mesto rođenja kubanskih tompusa!

Krenemo li tragom nastanka tompusa, stići ćemo do Havane, Kuba. Pravljenje tompusa je tradicija i jako cenjen posao koji se prenosi sa kolena na koleno u ovoj državi. Tvorci urolanih nikotinskih štapića se zovu Torsedoresi (Torcedores). To su ljudi koji umotavaju vlažne listove duvana u ukrasne, odnosno najšire listove iste biljke.

Poreklom sa Kube, duvan se uzgaja i bere u nekoliko područja na ostrvu, a naročito na plantažama Vuelta Abaho, koje se nalaze u pokrajini Pinar del Rio. Istraživanjem kubanskih predela, Kristofer Kolumbo sa svoja dva mornara, pronašao je nešto što vezuje istoriju kubanskih cigara za njega.

Naime, naišli su na grupu ljudi, muškaraca koji su u rukama imali nekakav štapić koji se dimio i nekakve biljke, osušene i uvijene u list nalik na musketu, koji je takođe osušen i upaljen na jednom kraju. Na drugom kraju su uvlačili odnosno uzimali taj dim, pri udisanju. Kolumbo i mornari su otkrili čitavu jednu zemlju duvana, a da nisu ni bili svesni u kojoj meri. Posle toga se Kolumbo vratio u Evropu gde je španskom narodu predstavio ovu novu vrstu užitka.

Kubanske cigare nisu bile toliko popularne sve do sredine devedesetih godina prošlog veka kada su doživele veliku ekspanziju. Tih godina su postale moderne i otmene, umnogome zahvaljujući medijskoj pažnji.

Kako se prave tompusi?

Kako se prave kubanski tompusi?

Ali, nije sve tako lako. Radnici sposobni da ručno “saviju” cigaru imaju mnogo godina iskustva. Uglavnom počinju čim mogu podići nož za seckanje listova i sesti na stolicu tako da im glava prelazi visinu stola. Sve u svemu, jako mladi, već sa 5 godina počinju da rade po lokalnim fabrikama. Tek nakon 20 godina iskustva mogu se prijaviti za mesto torsedora, što je jedno od, ako ne i najvažnije mesto u fabrici.

Da bi se stvorila jedna kvalitetna cigara, kao npr. Cohiba Esplendidos, prvo se mora nabaviti visokokvalitetan duvan. Na Kubi ga ima u izobilju. Duvan se može nabaviti u tri oblika: u listovima, kao supstanca za žvakanje i kao prah. Za pravljenje tompusa, potrebni su listovi. Listovi se sortiraju. Veliki listovi se koriste kao ukrasni papir koji će dekorisati cigaru, a žile listova se odstranjuju da bi cigara izgledala lepše. Manji se “gužvaju” u ricu, uglavnom pet listova od različitih biljaka. U zavisnosti od veličine, cigare se cepaju i umotavaju u ukrasne listove. Nakon toga, tompusi se stavljaju u kalupe, da se ne bi raspali već zadržali svoju formu. Njihova sledeća destinacija je humidor, gde će sušiti narednih 6 meseci do dve godine, u zavisnosti od vrste i tipa cigare.

Kako pravilno čuvati kubanske tompuse?

Humidori su frižideri u kojima se čuvaju tompusi, a doprinose očuvanju što boljeg ukusa i sâmog kvaliteta cigare. Oni održavaju konstantnu temperaturu, koja može biti između 18 i 20°C, kao i veliku vlažnost vazduha, čak 70%. Cigare ovde odstoje najmanje 6 meseci, ali mogu se ostavljati i po dve godine, i to su uglavnom limitirane serije. Tokom perioda provedenog u humidoru, tompusi dobijaju svoju konačnu formu, sjedinjavaju se arome i ukus cigare nakon čega se puštaju u prodaju.

Tompusi se prave u tri oblika

Prvi i najuobičajeniji podseća na standardnu cigaru, ali je na jednoj stani je zaobljen. To zaobljenje je kapica. Najbolja je troslojna kapica, ali se prave i jednoslojne i dvoslojne.

Drugi oblik je piramidni oblik, kod kojeg je kapica špicasta kao piramida. Ovakve cigare su ređe jer nema toliko majstora koji umeju da je naprave.

Treći oblik je i najređi – te cigare imaju vretenasti oblik, pa se može reći da liče i na torpedo.

Kako prepoznati dobar tompus?

Pre svega, po izgledu. Sâmi odlučite koji vam se oblik najviše dopada i najviše vam odgovara. Zatim, pogledajte stopalo (foot) cigare, deo nasuprot kapici. Na kraju, pogledajte (a ako ne možete okom da ocenite, pitajte prodavca) koliko slojeva ima kapica. Ona služi kao filter na cigari.

Što su starije to su bolje! Ako niste ljubitelj gorkog ukusa, predlažem tamnije tompuse jer oni imaju blaži, slađi ukus. Samo, pazite na cenu, pošto je svako zadovoljstvo ima, a u ovom slučaju ona nije mala.

Za ove prestižne cigare biće vam potrebna i seckalica za tompuse. Kada sečete, trudite se da to bude 1 centimetar od kraja jer će vam, ako isečete preduboko, komadići duvana upadati u usta. Za vaše ljubimce postoje i futrole radi boljeg očuvanja.

Kako zapaliti i drzati tompus?

Kako pravilno zapaliti tompus?

Može se desiti da samo pola stopala gori, ili da se, nakon nekog vremena, cigara ugasi. Evo malog trika: ako ste u prilici, cigare palite šibicama, one ne uništavaju aromu i ukus cigare. Ne zaboravite, ovo nisu standardne cigare, tako da se sve što ima veze sa njima radi na poseban način. Ne primičite odmah cigaru ustima, razgorite je malo šibicom, a tek nakon nekoliko sekundi, kada ste videli da ste zapalili celo stopalo, primaknite usnama i uživajte.

Uživanje u kubanskim cigarama

U otmenom svetu duvana kubanske cigare uživaju najbolju reputaciju i pružaju vrhunsko zadovoljstvo. Asociraju na prefinjenost i glamur. Prodaju se u kutijama zapečaćenim velikim zelenim znakom kao garancijom originala.

Pušenje ove cigare predstavlja pravi ritual. Istinski uživalac prvo omiriše cigaru, zatim je polako protrlja kroz ruke i uživa u njoj i pre nego što je upali. Kažu da treba da se duvani lagano, nikada u toku posla ili na ulici. Dim treba uvlačiti tek na svaki minut. Za istinskog ljubitelja, kubanska cigara je mogućnost uživanja u jedinstvenoj kombinaciji ukusa i aroma.

Kubanske cigare su luksuz i to nimalo jeftin. Prave se od kvalitetnih sirovina, a u izradu svake pojedinačne cigare se ulaže mnogo pažnje i brige. Činjenica da se veoma teško nalaze van Kube čini ih još poželjnijim.

Za prave ljubitelje cigara ovo je savršen poklon! Počastite se i vi jednom i dajte sebi malo oduška.